Search Menu

1 Jun 2018

Govor koordinatorke Ujedinjenih Nacija za razvoj, povodom potpisivanja SoS za japanski centar borilačkih sportova

Ceremonija potpisivanja SoS za japanski centar

Sreda 30. maj 2018: 9:00-9:30am

Ministarstvo omladine, kulture i sporta

 

Želim da se zahvalim Ministru kulture, omladine I sporta na Kosovu gosp. Kujtimu Gašiju što je domaćin ove ceremonije potpisivanja, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Prištine gosp. Selimom Pacolijem, predstavnik kosovskog Olimpijskog komiteta gosp. Besimom Hasanijem, Predsednikom kosovske federacije za karate  gosp. Ismetom Krasniqijem I svi drugi prisutni.

Ovo potpisivanje je veoma značajno za unapređivanje Održivih ciljeva razvoja na Kosovu, kroz promociju sporta. Borilačke veštine su uspešna priča na Kosovu kada je omladina u pitanju, sa Majljindom Keljmendi koja osvojila zlatnu medalju na nedavnim olimpijskim igrama u Riu 2016.  I mnogi drugi mladi kosovci koji imaju međunarodni uspeh posebno u karate I džudou. Borilačke veštine, posebno discipline iz Japana, poznate su po striktnoj discipline I duhovnoj mudrosti koja proizilazi iz fizičke pripremljenosti, pružajući socijalnu inkluziju I jačanjem poverenja među mladima I izgradnja mira.

Pruža studentima poverenje u svoje telo, I da idu I dalje I zaštite druge. Ovo je esencijalni element za promovisanje poverenja, samo-kontrole I mudrosti za socijalnu interakciju I dijalog. Ovo je posebno važna inicijativa za žene na Kosovu jer su najveći osvajači medalja borilačkih veština upravo žene. Promocija japanskih disciplina takođe se podudara sa narednim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. sa domaćinom Japanom, I mnogi mladi kosovski atletičari žele svoje mesto na ovom svetskom, prestižnom takmičenju.

Da bi promovisali ovakav potencijal, Ujedinjene Nacije globalno prepoznaju sport kao važni pokretač I promoter Agende 2030. za održiv razvoj koji pokriva 11 od ukupno 17 ciljeva. Generalni sekretar UN stalno ponavlja svoju zahvalnost I ponos za saradnju između UN I Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao I vrednosti koje Komitet I druge sestrinske organizacije dele, posebno Međunarodni Para olimpijski komitet. Sportovi su jako oružje u izgradnji mostova poverenja za saradnju sa zajednicama I regionima, kao I među ljudima u stvaranju socijalne kohezije I održavanju mira upravo tamo gde je najteže.

Kosovski tim Ujedinjenih nacija takođe prepoznaje uspeh japanskih borilačkih veština kao I potencijalno dalji ohrabrujući dijalog, rodnu ravnopravnost I jačanje omladine na Kosovu. KTUN, UNDP I druge UN agencije izrazile su svoju posvećenost ovom partnerstvu I daju svu potrebnu podršku uspehu borilačkih veština I atletskim sportovima na Kosovu.

Ovo je odlična inicijativa, I mi nastavljamo sa saradnjom sa našim partnerima kako bismo održali ovo mesto I pružili mladima osnovni recept za uspeh.

Neka uvek pobedi duh sporta! Hvala.

Previous Post

UNKT signs MoU on the establishment of a "Japanese Martial Arts Center" in Pristina

Next Post

A meeting on achieving the Sustainable Development Goals - Agenda 2030 in Kosovo was held in Assembly of Kosovo building

Subscribe for the latest news and updates:

Email *